Frågor & svar

 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar.

Om du inte hittar svaret på dina frågor får du gärna kontakta oss.

Varför dun?

Din kropp alstrar sin egen värme. Så om du svettas eller fryser beror både på vem just du är och på temperaturen i rummet.

För vi upplever värme och kyla på olika sätt. Naturmaterial andas och håller kvar lagom mycket värme, men släpper igenom överskottet.

Därför fyller vi alla våra kuddar och täcken med naturligt, nästan viktlöst dun.

Olika sorters dun?

Olika sorters dun ger olika känsla. Gäss lever längre än änder och ger därför större och luftigare dun. Och Ejdern… Den ger världens finaste och lättaste dun. Olika känsla helt enkelt.
Stora dun ger en bättre isoleringsförmåga än mindre dun och har högre bärighet eller “fluffighet”. Fjäder isolerar mindre bra, men ger en bra stadga som fyllning i kuddar.

Vilket dun vi använder spelar stor roll för ditt täcke eller kudde. Därför använder vi bara det bästa. I vårt fjädertvätteri har vi kontroll över hela processen och kan garantera att ditt täcke överensstämmer till 100% med deklarationen på etiketten.

Vad betyder bärighet?

EngmoDun täcken och kuddar

Dun är världens bästa isoleringsmaterial och ett stort och luftigt dun isolerar bättre än en liten och platt fjäder. På fackspråk kallas denna isoleringsförmåga ”bärighet” och här skiljer sig dun från andra material. Ju större andel dun, desto högre bärighet.
Det betyder att ett duntäcke alltid har högre bärighet (bättre isoleringsförmåga) än ett täcke med fjäder eller något syntetiskt material. Ett äkta duntäcke måste innehålla minst 51% dun. Våra innehåller upp till 100%.

Vad betyder certifikaten?

För att du ska veta att vi håller den höga kvalitet vi kräver använder vi ett antal olika certifikat.

OEKO-TEX® STANDARD 100 Klass I betyder att ditt täcke eller kudde är fritt från restkemikalier. Rekommenderas för spädbarn. www.oeko-tex.com

NOMITE

NOMITE säkerställer att inga kvalster kan ta sig in i täcket eller kudden. www.nomite.com

Downafresh Logo

Downafresh® greenLine är ett bevis för att dunet i ditt täcke eller kudde är tvättat och torkat efter internationella regler och inte innehåller oönskade mikroorganismer eller virus. www.downafresh.com

DOWNPASS garanterar hög kvalitet och visshet om att det dun och de fjädrar som används som fyllnadsmaterial är etiskt framställda och kommer från noggrant kontrollerade och spårbara leveranskedjor. Dessutom övervakas alla produkters kvalitet av oberoende testinstitut. www.downpass.com

Vi samarbetar med ett antal oberoende kontroll-organisationer för att hålla våra uppsatta mål för hållbarhet, miljö och djurvård.

 

International Down and Feather Laboratory (IDFL) grundades 1978, i USA och är en organisation som bl. a. kontrollerar spårbarheten i dunprodukter. De certifierar allt vårt dun.  www.idfl.com

EDFA Logo

European Down and Feather Association (EDFA) har godkänt vårt laboratorium där vi löpande undersöker kvalitet och standard. www.edfa.eu

amfori BSCI

amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative) är en organisation som arbetar för bättre arbetsvillkor och hållbarhetsprocesser hos företag i Europa. www.amfori.org

Allergier

Vårt dun tvättas, steriliseras och sorteras noga så våra täcken och kuddar är garanterat fria från allergiframkallande ämnen. Alla våra produkter är väl testade och godkända av oberoende källor:

  • Bästa kvalitet (fri från kemikalier) (STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klass I).
  • Alldeles rent dun (Downafresh® greenLine, EN 12935).
  • Helt kvalsterfritt (NOMITE).
  • Garanterat nyproducerat dun (EN 12934, klass 1).

Hur sköter jag mitt täcke eller kudde?

Några enkla skörtselråd
Alla våra täcken och kuddar behåller sin luftiga känsla i många år men de mår alltid
bra av mer frisk luft. Så vädra dem så ofta du kan, gärna varje morgon. Då fördelar
sig dunet och känns lika lätt och skönt som vanligt. År efter år.

Dun och tvätt
Tvätta bara ditt täcke eller din kudde om du måste och då i vatten (60 grader). Använd
gärna ett skonsamt tvättmedel som återfuktar dunet, t.ex. EngmoDun Tvätt.
Det är lätt att använda avkalkningsmedel med enzymfritt tvättmedel, eftersom det ofta innehåller citronsyra som inte skadar täcken eller kudden.

Hög centrifugering
Vi rekommenderar minst 1200 varv per minut.

 

När täcket är färdigt är det bra att ta ut det, skaka det lite och centrifugera en gång till.

Centrifugera sedan och torka i torktumlare som vanligt (kan ta ca 6-8 timmar). Skaka
om täcket eller kudden. Doftar det torrt och friskt är de klara att använda igen.

Hur förvarar jag mitt täcke eller kudde?

Tvätta alltid ditt täcke innan du lägger undan det för vintern (eller tvärtom). Förvara det i ett torrt utrymme där det andas. Undvik alltid plastemballage och vakuumförpacka aldrig. Se också till att det är helt torrt när du lägger undan det. Då är det fräscht och skönt när du vill använda det igen.
Samma råd gäller för kuddar.

Djurvård

De änder och gäss som ger oss möjligheten att sova skönare ska leva bra liv tycker vi. Det är viktigt. Därför är vartenda litet dun vi använder spårbart och ger oss full kontroll över hanteringen (inklusive tvättning, sterilisering och sortering). Självklart enligt gällande EU-regler.

 

Spårbarhet
Vi använder endast dun från Europa och lyder under EU:s strikta djurskyddslagar. Vårt spårbarhetssystem dokumenterar alltid dunets ursprung, var vi köpt det och hur transporten gått till. Vi uppfyller alltid de hårda krav som ställs på vår produktion genom vårt samarbete med externa övervakningsorganisationer.
Fråga gärna mer om du undrar något.

 

 

Djurskydd
EU:s djurskyddslagar är de hårdaste i världen. De olika certifikat som säkerställer hur djurens behandlats gör att du alltid kan vara säker på att vårt dun aldrig plockats från levande djur och att de behandlats väl under sin livstid.

 

Fråga gärna mer om du undrar något. Kontakta oss

Miljö, etik och mänskliga rättigheter

amfori BSCI

Vi är medlem i amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative), en organisation som arbetar för bättre arbetsvillkor och hållbarhetsprocesser hos företag i Europa. Vi medverkar aktivt i kampen mot barnarbete, mot diskriminering på arbetsplatsen, för bättre arbetsvillkor och en hållbar produktion.

Se mer här: www.amfori.org

10 års garanti

Våra täcken håller längre. Om du sköter ditt duntäcke kan det faktiskt hålla i många år.

Därför ger vi hela 10 års garanti på alla duntäcken och alltid 3 år på våra dunkuddar.*
* Garantin gäller material- och fabrikationsfel vid normal användning